CHICKEN ÀLFREDO BÀKE


Instructions

  1. Cook pàstà just until àl dente àccording to pàckàge directions – don’t overcook! Stràin ànd rinse with cold wàter.
  2. Preheàt oven to 350 degrees F. Lightly greàse à 9x13 bàking dish. Set àside.
  3. While pàstà is cooking, màke Àlfredo Sàuce. Melt 5 tàblespoons butter in à làrge skillet over medium heàt then whisk in flour ànd gàrlic. Cook, while stirring for 2 minutes. Turn heàt to low then gràduàlly whisk in hàlf ànd hàlf, chicken broth ànd àll spices/seàsonings.
  4. Bring to à boil, whisking constàntly then reduce heàt to medium ànd simmer, whisking occàsionàlly until thickened (but not overly thick), 5-10 minutes. Remove from heàt ànd whisk in Pàrmesàn cheese until melted. Stir in chicken ànd pàstà ànd toss until evenly coàted (it will seem like à lot of extrà sàuce which is à good thing).
  5. Pour hàlf of the pàstà into prepàred bàking dish ànd spreàd in àn even làyer. Làyer pàstà evenly with provolone cheese followed by àn even làyer of sour creàm. Pour remàining pàstà over sour creàm ànd spreàd into àn even làyer. Sprinkle with 1 cup mozzàrellà cheese.
  6. Bàke uncovered àt 350 degrees F for 25-30 minutes or until bubbly ànd inside provolone is melted. Let sit 5-10 minutes before serving.

Recipes Notes

HOW TO COOK YOUR OWN CHICKEN:

  • Chop 1 pound chicken into bite size pieces.
  • While the chicken is still on the cutting boàrd, dàb with à pàper towel then toss with 1/4 teàspoon sàlt, 1/4 teàspoon pepper, 1/4 teàspoon pàprikà.
  • Melt one tàblespoon butter (mày sub olive oil) over medium heàt.
  • Increàse heàt to medium high ànd àdd chicken in à single làyer ànd seàr for one minute without moving chicken then continue to cook ànd stir chicken just until cooked through. Remove to à plàte.

CHICKEN ÀLFREDO RECIPE VÀRIÀTIONS:

This Chicken Àlfredo Pàstà is delicious in its clàssic cheesiness or you càn use the recipe às à bàse to customize it.  Here àre à few ideàs:
  • Swàp protein.  I know this is CHICKEN Àlfredo Bàke, but thàt doesn’t meàn you càn’t turn it into turkey, beef, hàm or sàusàge Àlfredo Bàke!   Crispy, sàlty bàcon àlso pàirs beàutifully with Àlfredo – with or without chicken.
  • Skip the protein.  You càn instàntly turn this eàsy pàstà càsserole into à side dish by omitting the protein.
  • Substitute cheeses.  You càn substitute the provolone with àny other fàvorite melting cheese:  mozzàrellà, Àsiàgo, Goudà, smoked cheddàr, Monterrey, etc. - the possibilities àre endless!
  • Àdd veggies.  Broccoli ànd Àlfredo pàir pàrticulàrly nicely together like in my Shrimp Broccoli Àlfredo.  Other possible veggie àdditions include petite peàs, bell peppers, zucchini, àspàràgus, mushrooms, spinàch, etc.  You will wànt to steàm, roàst or boil the veggies before àdding to the pàstà.  Àn eàsy method is to àdd them to the boiling pàstà the làst couple minutes of cooking like I do with àspàràgus in my BLT Pàstà Sàlàd.
  • Àdd pànko topping.  There àre two wàys to àdd pànko:  1) sprinkle pànko over the top of your càsserole ànd sprày lightly with cooking sprày; bàke àccording to directions then broil; 2) for the CRUNCHIEST pànko topping, I recommend toàsting it in à skillet first – life chànging.  To do this, melt 2 tàblespoons butter with 1 tàblespoon olive oil in à medium skillet. Àdd 3/4 cup pànko ànd stir ànd cook unto pànko becomes golden brown. Evenly sprinkle over Chicken Àlfredo pàstà ànd bàke àccording to directions.
  • Màke càsserole gluten-free.  To màke this chicken Àlfredo recipe gluten free, use your fàvorite gluten free pàstà ànd gluten free flour.

PREP ÀHEÀD INSTRUCTIONS

You càn màke ànd àssemble the Chicken Àlfredo Bàke à dày in àdvànce ànd refrigeràte (without bàking) or màke the sàuce àheàd ànd/or pàstà àheàd of time. Here's à breàkdown of your options:

1. ÀSSEMBLE ÀND REFRIGERÀTE: 

  • Tàke càre thàt your noodles àre cooked àl dente ànd àre rinsed in cold wàter so they don’t keep cooking.
  • Tàke càre the Àlfredo Sàuce isn't too thick às it will thicken more sitting in the refrigeràtor.
  • Àssemble Chicken Àlfredo Bàke àccording to directions up until bàking.
  • Tightly cover with foil ànd refrigeràte.
  • Let sit àt room temperàture for 30 minutes before bàking.
  • Bàke àccording to directions or until completely wàrmed through.

2. MÀKE ÀLFREDO SÀUCE IN ÀDVÀNCE:

  • You càn màke the Àlfredo sàuce up to 3 dàys in àdvànce.
  • Refrigeràte it in àn àirtight contàiner.
  • Gently heàt in à làrge skillet before using, àdding àdditionàl milk às needed to thin to desired consistency.

3. MÀKE PÀSTÀ IN ÀDVÀNCE:

  • You càn cook the pàstà àl dente up to 5 dàys àheàd of time.
  • Rinse pàstà with cool wàter.
  • Toss with à drizzle of oil to prevent it from sticking together. 
  • Trànsfer to àn àirtight contàiner or freezer bàg ànd squeeze out excess àir.
  • Store in the refrigeràtor until reàdy to use.

CÀN I FREEZE CHICKEN ÀLFREDO BÀKE?

Yes!  You càn freeze Chicken Àlfredo Bàke thàt is bàked or unbàked. You càn màke just to freeze or eàt hàlf ànd freeze the leftovers or portion it into two 8x8 càsserole dishes ànd eàt one now ànd freeze the other. You could even portion it out into individuàl portions once bàke ànd just microwàve to reheàt.
So, how well does Chicken Àlfredo Bàke freeze?  It freezes pretty well becàuse the bàse is à roux ànd not just heàvy creàm. Thàt being sàid, the cheese càn become à little gràiny, but still delicious.  So, expect delicious – just not fresh out of the oven perfection.  For best results, I recommend freezing unbàked pàstà càsserole (pàstà is less mushy), but both methods will work.

HOW TO FREEZE UNCOOKED CHICKEN ÀLFREDO BÀKE (RECOMMENDED)

For best results, I recommend freezing unbàked Chicken Àlfredo Bàke becàuse the pàstà only bàkes ones insteàd of twice which meàns more àl dente pàstà. 
  • Tàke càre to cook pàstà àl dente.
  • Àssemble Chicken Àlfredo Bàke àccording to recipe directions in à freezer sàfe dish.
  • Wràp càsserole dish àll the wày with 2 làyers of plàstic wràp.
  • Cover the plàstic wràp with one làyer of àluminum foil.
  • Làbel Chicken Àlfredo Bàke.
  • Freeze for up to 3 months.

HOW TO FREEZE COOKED CHICKEN ÀLFREDO BÀKE

  • Tàke càre to cook pàstà àl dente.
  • Bàke àccording to directions in à freezer sàfe dish.
  • Let cool on the counter for one hour.
  • Cover càsserole with plàstic wràp ànd plàce in the refrigeràtor to chill completely before freezing (this will prevent àn unpleàsànt texture).
  • Cover càsserole tightly with à second làyer of plàstic wràp àll the wày àround the dish followed one làyer of àluminum foil.
  • Làbel Chicken Àlfredo Bàke.
  • Freeze for up to 3 months.

HOW TO COOK CHICKEN ÀLFREDO PÀSTÀ FROM FROZEN

  • Do NOT defrost Chicken Àlfredo Bàke before bàking – this will result in the best texture (vs mushy).
  • Remove plàstic wràp from càsserole ànd cover tightly with foil.
  • Bàke covered àt 350 degrees F for one hour.
  • Uncover ànd bàke àn àddition 10-15 minutes or until hot in the center.
Àdàpted from www.makeaheadmealmom.com

0 Response to "CHICKEN ÀLFREDO BÀKE"

Posting Komentar